Спасете света! – Pandemic

В Pandemic, няколко опасни болести се превръщат в световни епидемии. Играчите се борят със заразите и мисията им е да лекуват най-засегнатите места, същевременно търсейки начин за създаване на лекарство за всяка от четирите болести, преди да са излязли от контрол.

Елементи на играта

На таблото са изобразени най-населените градове на земята. Когато е на ход, един играч може да изпозлва до 4 действия, за да се придвижва от едно място до друго, да помага на заразени хора, да разработва лек, или да построи станция за изследване. Тези действия се извършват с помощта на тесте карти, но в същото тесте се намират и Епидемични! карти, които ускоряват развитието на болестите и повишават тяхната смъртоносност. Отделно тесте карти контролира „нормалното“ разпространение на болестите.Pandemic Board Game Пандемия

Сюжет и стратегии

За да достигнат до спасението на света, играчите трябва да планират тяхната стратегия съобразно това какви специалисти са получили в началото на играта. Например:

  • Експертът по Дейностите може да строи изследователски центрове, които не само са нужни за изобретяването на лекарства за епидемиите, но и позволяват по-бързо придвижване между градовете;
  • Ученият се нуждае от 4 карти, за да излекува болест (вместо стандартните 5).

Въпреки тези стратегически предимства, справянето с епидемиите е трудно, порати факта, че се разпространяват много бързо.

Условия за победа

Ако една или повече болести станат необратимо смъртоносни или измине твърде много време, играчите губят. Ако излекуват четирите болести – печелят.

Заключение

Pandemic, за разлика от повечето настолни игри, се играе срещу самата игра (PvE), а не срещу други играчи. Това я прави стратегическа и интересна, но не твърде състезателна.

Заповядайте на борда и отплавайте към следващия спасен град!

 

Сподели с приятел!