Jamaica – състезание, съкровища, пирати!

Jamaica

Jamaica е състезателна игра с пиратска тематика. В нея се включват основните интригуващи елементи на настолните игри (взаимодействие между играчите, хвърляне на зарове, извършване на действия чрез карти и постигане на странични цели), но без да се усложнява който и да е от тях. Това прави играта едновременно достъпна за начинаещи и интересна за ветерани.

Резултат с изображение за jamaica board gameИгрови процес

Играта протича на рундове. Всеки играч винаги разполага с 3 карти и табло, изобразяващо петте товарни отделения в неговия кораб. В тези отделения се товарят различни стоки и предмети. Всеки рунд един от играчите е капитан. Капитанът хвърля два зара и обявява кой от тях отговаря за деня и кой – за нощта. След това всички играчи избират една от своите карти като действие за съответния рунд. Всяка карта съдържа две действия: едно за през деня и едно за през нощта. Възможните действия са придвижване и товарене на стока. Те зависят пряко от стойностите на хвърлените зарове. Ако по време на играта два кораба попаднат на едно и също поле, между тях започва битка. Главният фактор за определяне на победителя е хвърлянето на зар, но играчите могат да повишат шансовете си за надмощие чрез използване на барут от техните товарни отделения. Победителят от битката получава възможност да открадне стоки или съкровище от кораба на победения.

Условия за победа и стратегия

Резултат с изображение за jamaica board gameИграта приключва, когато поне един от корабите достигне финала, завършвайки пълна обиколка около острова. Играчите получават различни количества злато в зависимост от това колко далеч са от финала при завършването на състезанието. Това злато се добавя към вече притежаваното от играчите (получено от съкровища, кражби и товар). Играчът с най-много злато в края на играта печели.

Ключът към победата в Jamaica е установяването на баланс между напредването в състезанието и страничните цели. Определяща е преценката дали си заслужава да бъде извършено отклонение от главния курс с цел директно сдобиване със злато. Разбира се, има и елемент на късмет, особено при решаването на битките между корабите.

А каква по-добра обстановка за пиратска игра от „Абордаж“? Заповядайте на борда и се насладете на настолни игри и пиратско питие.

Сподели с приятел!