Квазир – медовина с история

Медовина Квазир Kvasir Mead

Легендата за Квазир

Квазир бил най-мъдрият от всички на Земята. Дарявал на длъж и шир със своята мъдрост всеки по пътя си. Сам Один му вдъхнал живот от сместа за древно питие, с което двете враждуващи армии от богове Аси и Вани искали да скрепят мира след първата война от създаването на света.

Всички знаели за дарбата на Квазир и веднъж две подли джуджета – Фялар и Галар, много му завидели. Подмамили Квазир, убили го и източили кръвта му. Смесили я с мед и сварили медовина с чудни свойства – който пие от нея, мигом става скалд или мъдрец. Нарекли я Медовината на поезията.
Kvasir red blut mead медовина Квазир

Но това не било достатъчно за двамата подлеци. Дързостта им стигнала дотам, че убили великана Гилинг и жена му. Синът на гигантите, Сутунг, се разгневил и заловил Фялар и Галар. Те откупили живота си, предавайки му най-ценното, което притежавали – медовината, приготвена с кръвта на Квазир. Сутунг изсякъл стая дълбоко в планината и оставил дъщеря си да пази медовината.

Один чул за медовината и пожелал да я вземе в Асгард, защото сам той създал Квазир и неговата кръв му принадлежи по право. Приел форма на красив момък и съблазнил дъщерята на Сутунг, прекарвайки с нея три нощи. В знак на благодарност тя решила да му даде три глътки от медовината, вярвайки че я споделя със своя възлюбен. Но момъкът се интересувал само от питието и като го пресушил цялото само на три глътки, приел форма на орел и отлетял към Асгард.Там Один върнал Медовината на поезията в три съда, но по пътя разлял малко на земята. На падналите капки медовина смъртните дължат таланта на всички скалдове и поети, както и мъдростта на учените.    

Медовина Квазир Kvasir Mead

“Квазир” е медовина тип метеглин, която посвещаваме на това древно предание. Направена е от първокачествен мед, съчетан с букет от билки и подправки, включващи шипки, хибискус и кардамон.

Skål!

Сподели с приятел!