Rum & Bones – настолна MOBA игра

Различните жанрове компютърни игри се характеризират със специфични взаимодействия между играчите и многобройни изчисления, извършени от компютър. Това прави много от тях невъзможни за трансформиране в настолен вариант. Оказва се, че с MOBA игрите не е така. Създателите на Rum & Bones успешно пресъздават типичното за една MOBA игра в настолен вариант, включващ пълната главна функционалност на типична видеоигра от същия жанр.

Picture

Какво представлява Rum & Bones?

Rum & Bones е настолна игра, в която участват от двама до шестима души. Играчите управляват пиратски екипажи, водещи свирепа битка. Вдъхновена от MOBA видеоигрите, Rum & Bones поставя две пиратски групи една срещу друга. Докато техните кораби са заключени в битка, екипажите и героите им се опитват да достигнат до вражеския кораб и да го обезвредят.

Екипажите на корабите са съставени от тълпи пирати (миньони), които се насочват към вражеския кораб и се стремят да атакуват неговите основни елементи. За да променят хода на битката, играчите е нужно да използват своите герои и техните специфични умения.

Двата пиратски кораба са разположени един срещу друг с по 3 подвижни моста, които ги свързват. На всеки кораб има 3 места, от които приижда постоянен приток от миньони, които се движат в посока към кораба на опонента/опонентите, сблъсквайки се с

Picture

вражеските миньони. Атакуването от страна на играчите се осъществява чрез хвърляне на зарове.

Играчите са способни да контролират своите герои, но не и миньоните си. В началото на играта, всяка от страните избира своите герои (3 на брой). Героите са безсмъртни, но могат да бъдат изкарани от игра за определен период от време, след което се връщат сред живите. Героите са много по-силни от миньоните и всеки от тях разполага със специални атаки и умения, характерни единствено и само за него.

 

PictureВ играта има различни ключови точки. Ако успеете да превземете някоя от тях се предоставя предимство на вас или вреда на врага ви. Няколко особено силни неутрални чудовища се появяват в процеса на играене. Кракенът и Морския Дракон безмилостно атакуват всеки, който дръзне да се доближи до тях. Ако успеете да ги победите, ще бъдете възнаградени. Друга важна точка за превземане е вражеското оръдие, което разполага с неограничен обхват.

Как се достига до победа?

Екипажът, който първи презвземе 3 ключови елемента печели играта. Тъй като всеки елемент помага да отбора, който го е превзел, тази система води до т. нар. в MOBA игрите „Snowball“ – ако водите в началото имате по-голям шанс да спечелите.

Какви са предимствата на Rum & Bones пред MOBA видеоигра?

Rum & Bones е направена така, че да наподобява максимално типична MOBA игра, като например League of Legends. Ако сте фен на тази игра или на някоя, подобна на нея, навярно вече забелязахте съответствията между елементите (мостове = lanes, Кракен = Baron Nashor и т. н.). Всъщност, Rum & Bones има няколко предимства пред компютърната си конкуренция: Rum & Bones е безвредна за зрението, включва реални социални контакти и най-вече налице е възможността да управлявате цялата игра от страна на вашия екипаж (така че feedващият botlane не е валидно оправдание за загубата ви).

Елате в „Абордаж“ и изживейте MOBA в отсъствието на екран.

Сподели с приятел!