Sheriff of Nottingham – кога си заслужава да поемем риск?

Sheriff of Nottingham

Sheriff of Nottingham е игра на блъф и премерен риск. Предисторията? Принц Джон пристига в Нотингам! Играчите, в ролята на търговци, виждат това като възможност да спечелят бързи пари чрез продаване на стоки в препълнения град по време на посещението на принца. Те обаче е нужно да прокарат стоките си през градските порти, които са под охраната на Нотингамския Шериф.

Какво представлява Sheriff of Nottingham?

Sheriff of Nottingham - the Board game. Шерифът на Нотингам - настолна игра

В Sheriff of Nottingham, целта на всеки от играчите е да спечели възможно най-много пари чрез внасяне на стоки под наблюдението на шерифа. Разбира се, много повече пари се печелят от нелегална търговия, но ако бъдете заловени с контрабандата, ще се наложи да си платите. За щастие, имате общ език с шерифа, чрез който можете да го убедите да не подлага вашия товар на проверка. Естествено, това е езикът на парите.

Игрови процес

Играчите се редуват да заемат шерифския пост. Двата вида стоки (легални и нелегални) са представени от карти, с които търговците разполагат.

В началото на всеки ход търговците имат възможност да премахват карти от тестето си, както и да теглят карти от общото тесте (с видим гръб) или от тестетата с премахнати карти (с видимо лице). След това всеки от търговците избира няколко от картите си, слага ги в своята торбичка и я предава на шерифа. Когато шерифът получи всички стоки, търговците заявяват какво има в тяхната торбичка (декларират се само легални продукти).

Съдържание на играта Sheriff of Nottiingham

  • Ако шерифът позволи преминаването на дадена стока, то играчът, който е неин собственик, я добавя към своя резултат.
  • Ако шерифът провери дадена стока и тя се окаже правилно декларирана, то той заплаща обезщетение на търговеца.
  • Ако шерифът провери дадена стока и тя се окаже нелегална, търговецът заплаща глоба на шерифа.

Преди шерифът да посегне да провери вашите стоки, имате възможност да го подкупите, за да ви позволи да пласирате товара си без да подлежи на контрол.

Печели играчът, който е най-богат в края на играта.

Заключение

В Sheriff of Nottingham няма универсална печеливша тактика, а всичко зависи от решенията, които взимат вашите опоненти и това как вие ще се адаптирате към тях. Понякога рискът може да ви доведе до победа, а в други случаи да изтрие цялата ви преднина спрямо другите играчи.

Риск се поема и при ролята на търговец, и при ролята на шериф.

Заповядайте в „Абордаж“ и играйте на Sheriff of Nottingham, където риск и разум работят заедно!

Сподели с приятел!