Златото в настолните игри или Game of Gold.

Какво общо имат златото и настолните игри?

Златото и настолните игри преживяват нещо като Ренесанс в момента. Хората питат за тях, интересуват се, търсят ги, говорят за тях. Те са много по-свързани, отколкото може да предположите. Нека започнем първо от игрите.

Все повече хора сядат на маса и вадят дъски, зарчета, карти и пионки, вместо да сядат зад монитора с клавиатура и мишка в ръка. Игрите като цяло са социален феномен – те стимулират интеракцията между хората, провокират към действие и ни дават тема за разговор. Другото привлекателно на игрите е, че след като научиш правилата, започваш да играеш все по-добре и имаш чувството, че постигаш нещо и че се развиваш. Уроците, които можем да си вземем от настолните игри, много често са приложими и в истинският живот: те ни учат на логично и критично мислене, помагат ни да си поставяме цели и да ги следваме, стимулират търсенето на оптимални и креативни решения.

Всъщност, има немалко научни изследвания, които доказват, че играенето на настолни игри развива множество личностни умения както при деца, така и при възрастни . Едни от най-успешните настолни игри до голяма степен черпят вдъхновение от истинския живот. В света на игрите има ограничени ресурси, често индивидуалният играч има различни цели от останалите и почти винаги играта има икономика, която задвижва всичко. Играчите трябва да се научат да навигират своя път преценявайки различни външни фактори, да взимат оптимални решения и да поемат премерен риск.

Преди златото, беше бартерът

Да разгледаме една от най-популярните игри в световен мащаб – Заселниците на Катан. В нея играчите се установяват на остров и започват да черпят от ресурсите му, за да се развият. Поради ограничените ресурси и волята на зара, обаче, няма универсална печеливша стратегия, а всяка игра е уникална. За да бъдат успешни, играчите трябва да балансират късмета от зара с умела търговия помежду си или с банката на бартерен принцип.

Тук, играта много точно пресъздава и световната история – едно все още неразвито общество залага на бартера, тъй като нямат изградена валутна система (от което често има недоволни, разбира се, защото всяка сделка е въпрос на договаряне, а не на обективни критерии или пазарен принцип). Дори в тези икономическа условия, обаче, златото съществува като карта „развитие“, която ти позволява да я обмениш за който искаш ресурс, при много по-изгодни условия.

Златото като универсален ресурс

Тази универсална покупателна способност е една от основните характеристики на златото и причината още от древни времена да бъде избрано като предпочитаната единица за обмен. Това е добре онагледено и в друга популярна игра – Сплендор. В нея вие се занимавате с търговия на скъпоценни камъни и изграждате своята империя с разработване на мини, изпращане на експедиции и отваряне на магазини. Сплендор ни учи да диверсифицираме нашите инвестиции и да планираме за бъдещото.

Златото тук играе ключова роля. То може да бъде използвано вместо който и да е друг ресурс. Нещо повече, златото ти дава предимство – можеш да си запазиш която и да е карта от пазара, ако избереш да вземеш него вместо скъпоценни камъни. Както и в истинския живот, златото е най-удачно да се пази за моменти, в които ще извлечем най-голяма полза от него – другите ресурси са оскъдни или е настъпило събитие, което значително увеличава стойността му.

Златото като условие за победа

Стойността на златото е толкова широко-възприето, че дори не се замисляме защо златната монета е винаги най-скъпата или символизира първото място. Асоциацията злато-победа, всъщност е толкова силна, че това е едно от най-разпространените условия за победа в игрите – който има най-много злато в края на играта – печели.

Пример за подобна игра е Шерифът от Нотингам, където всяка една стока си има еквивалент в злато, а който събере най-много от дадена стока получава „златен медал“. В нея, с премерен риск, умели преговори и адаптивна стратегия, винаги може да сте победител. Златото тук има и още една функция – за „лобиране“ и оказване на влияние върху другите играчи.

Какао е друг подобен пример – целта е да се спечели възможно най-много злато чрез търговия. Тук има и още един любопитен елемент – какаото само по себе си е служило за обмен дълго време, но в последствие отстъпва пред златото като обменна единица.

Златото е най-добрата инвестиция

Златото, разбира се служи и за инвестиция, и за плащане на заплати. Това много добре е уловено в Либерталия – пиратска игра, в която се борите за плячката, а златото е едновременно крайната цел и основният ресурс. Пиратите много добре са разбирали стойността на златото, както и как да улавят неговите имитации. На пират се плаща само в злато, а натрупаното злато през годините се заравя в ковчеже, за черни дни, или за след края на пиратската кариера.

Пиратите неслучайно са носили и златни обеци и пръстени – златото в кесия е неудобно, заровеното съкровище – далече, но това което си е по теб, винаги може да се използва. Неслучайно много широко-разпространена пиратска „инвестиция“ е и златният зъб – едновременно функционална и сигурна.

/Настолните игри понякога са като снимка на своята епоха – така например цените в Монополи съхраняват нивото на цените от годината на издаването на играта – далечната 1935г. Ако трябва да приравним тогавашните цени, към сегашните, увеличението е 1,476.4%. Така например сумата от $200, която получавате всеки път като преминете през старта (една средна заплата през 1935г.), се равнява на $3,150 в днешни дни. /  

Настолните игри до голяма степен имитират истинския живот. Икономиката е основна движеща сила, а за да победиш ти трябват както умения, така и малко късмет. Колкото повече играеш, толкова по-добър ставаш, а с времето се научаваш, че най-важното умение е да се адаптираш към средата и да взимаш най-оптималните решения във всеки един момент. Планирането е важно, управлението на риска – ключово, а златото е винаги най-полезният ресурс.

Sharing is caring!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *