Какво е медовина? Напитката на боговете.

medovina mead sofia abordage

Какво е медовина?

Питате се какво е медовина? Сигурно сте чували за нея във викингски саги, средновековни хроники и истории за дръзки пирати. Медовината (англ. – mead) е легендарно алкохолно питие, приготвено от чист пчелен мед по различни мистични рецепти. Вероятно някои от вас вече са се насладили на отличните вкусови качества на тази старинна отвара, носеща удоволствие не само с неповторимия си аромат, но и с атмосферата, която създава чашата хубава медовина.

odin mead medovina медовина какво е медовина
Один, приел форма на орел, пие медовина – Рунически камък, ок. 700г

hverr, er af drekkr, verðr skáld eða fræðamaðr“
„Еда в проза“, Снори Стурлусон.
Превод: „Всеки, който пие от медовината, ще стане поет или учен“

Произходът на медовината е обвит в мистерия. Намират се много исторически сведения и легенди, но не е възможно е да се каже със сигурност, от кога се пие медовина или кой точно я е измислил. Алкохолни напитки, приготвени от мед, има още от Римско време. Медовината заема важна позиция в скандинавската митология и култура и безспорно е най-емблематичното питие, което свързваме с епохата на викингите и техните пътешествия.

Едва ли има друга напитка, която да е толкова тясно свързана със Средновековието и начина, по който ние, съвременните хора, си го представяме. Но защо ли? Естествено и тогава са се консумирали различни алкохолни напитки, а не само медовина  – вино, сайдер, бира. Виното и бирата никога не са губили своята популярност и хората рядко се замислят за древната технология, която пълни чашите им. Медовината обаче изглежда екзотично на нашата трапеза. Именно това ни кара да се замислим за връзката с нашите предци, силно улеснена от алкохолното съдържание, обикновено вариращо между 10% и 20%.

bears and honey mead medovina медовина какво е медовина
Озверели мечки плячкосват кошери, средновековна миниатюра

Какви видове медовина има?

Отново подобно на бирата и виното, медовината бива различни видове и ние от „Абордаж“ се стараем да предлагаме много от тях. Поради наличието на разнообразни рецепти и вариации на технологията на приготвяне, крайният резултат може да бъде от много сладко питие, подобно на тежък ликьор, до сухо „медено вино“. Разбира се, медът е силно определящ за крайния вкус на медовината. Освен него значение имат и различните билкови или плодови добавки – горски плодове, малини, мащерка, карамфил, кардамон и др. Списъкът с подправки е ограничен само от въображението на медоварите, а те не страдат от липса на такова – също като любителите на медовината.

„The years have passed like swift draughts of sweet mead in lofty halls beyond the West“
The Lord of the Rings – J. R.R. Tolkien

kakvo e medovina srednovekovna recepta какво е медовина средновековна рецепта
Медовина по средновековна рецепта и посуда, снимка: http://medievalisticals.com/

Как се прави?

Ключово значение при приготвяне на медовината, освен меда и чистата вода, имат и нашите микроскопични приятели, добре познати на пивоварите – дрождите. Тези едноклетъчни гъби са истински магьосници. Могат да превръщат захарите в алкохол и това е добре известно на човечеството още от Древността. На тази „магия“ дължим всички алкохолни напитки.

Ако все още се чудите какво е медовина, бихме ви посъветвали да се насочите към бара, да погледнете най-горния рафт, където държим медовината и ако големият избор ви се струва объркващ, да попитате екипажа, коя е правилната медовина за вас. А защо не и да пробвате няколко?

Сподели с приятел!